Inauguració de les exposicions del Comitè a Barcelona per l'1-O

Després de l'èxit a Perpinyà (10000 visitants), les exposicions del Comitè de Solidaritat Catalana 55 urnes per la llibertat i 155 fotos per la llibertat són visibles a la ciutat comtal (respectivament fins al 25 de novembre i el 27 d'octubre). Dilluns 1 d'octubre passat, dins un context d'actualitat intensa una any després del referèndum d'autodeterminació, van ser inaugurades en presència de les màximes autoritats del país.

Primer, a l'espai Santa Mònica (a baix de les Rambles), vam poder constatar que l'exposició 55 urnes per la llibertat quedava molt bé al claustre Max Cahner. Davant de les fotos del Georges Bartoli, un piano sediciós havia sigut instal·lat, sense que de moment poguéssim saber amb quina finalitat... També són exposades cartes de presos polítics o que els hi són destinades, amb la col·laboració de Vilaweb.

L'acte va començar poc després de les 6 de la tarda, comptant amb la presència dels MHP Mas i Torra i de l'Hble. Sra. Borràs, consellera de cultura. Van poder intervenir l'Hervé Pi, coordinador del Comitè de Solidaritat Catalana, i l'Esteve Sabench, comissari de l'exposició. L'Hervé va aprofitar-ne per anunciar l'esdeveniment del 30 d'octubre vinent a Perpinyà, que retrà homenatge als represaliats polítics, un any després que membres del govern marxessin a l'exili. L'Esteve va demanar al President que l'exposició integrés les col·leccions de Catalunya, cosa que va acceptar. Després familiars de represaliats polítics van llegir cartes de presos polítics. El President Torra va concloure l'acte, abans que baixéssim al claustre on un Lluís Llach molt emocionat va cantar uns minuts, acompanyant-se amb el piano d'un color prohibit en període electoral. (Vegeu el vídeo de l'acte sencer.)

Cap a Sant Lluc. Pugem per la Rambla, passem pel Barri Gòtic, travessem la Laietana. Molts manifestants. Més tard entendríem, veient els missatges que transiten per les xarxes, que són els que s'han perdut, i que els diuen que vagin cap al parlament. Finalment arribem al cercle artístic Sant Lluc. La Joana Serra, del Comitè de Solidaritat, ja ha parlat, però escoltem els discursos de la Roser Vilallonga (que va formar amb el Jordi Borràs el jurat que va seleccionar les fotos de 155 fotos per la llibertat), i de la consellera de cultura, Laura Borràs (ella sí que ha arribat a temps des de Santa Mònica). Du un vestit groc, el mateix, recorda, que el dia de la presa de possessió. Subratlla l'excepcionalitat del moment: si no fos per l'aplicació fal·laç de l'article 155 de la constitució espanyola, seguiria treballant a la Universitat. Ara coneixem el joc brut de l'Estat espanyol, i hem de seguir actuant fins aconseguir la República. Obre l'espai d'exposició (format per dues sales), hi entra un públic nombrós.