Inauguració de l'exposició «55 urnes per la llibertat»

Quin dia! A les cinc de la tarda, teníem cita a la plaça de la Victòria, davant del Castellet per presentar les fotos de l'exposició 155 fotos per la llibertat. El mateix nombre de persones van sortir d'aquesta plaça, cada u amb una d'aquestes fotos, fins a la Casa de la Catalanitat. Molts fotògrafs i periodistes eren presents per cobrir l'esdeveniment.

El president Quim Torra També hi era, i va presenciar l'inici de la manifestació. Abans, però, s'havia reunit amb el batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, que el va rebre amb un llaç groc a l'americana i va firmar el manifest de suport als represaliats polítics.

La tarda es va acabar amb l'inauguració de l'exposició 55 urnes per la llibertat, a la Casa de la Catalanitat. Malauradament, l'aforament era limitat, i no va poder entrar-hi tothom. Les autoritats (entre elles, Quim Torra i Hermeline Malherbe, presidenta del departament dels Pirineus Orientals) van visitar l'exposició, abans que tinguessin lloc els parlaments, en què van intervenir en videoconferència des de Bèlgica el conseller de cultura Lluís Puig (que ja havia inaugurat l'exposició quan va ser presentada a Brussel·les), i el president Carles Puigdemont, que van lamentar no poder ser-hi físicament amb nosaltres, tot confiant que un futur no tan llunyà ens vindran a visitar a Catalunya Nord. També van prendre la paraula l'Hervé Pi, pel Comitè de Solidaritat Catalana, els dos comissaris de l'exposició, l'Esteve Sabench i la Fina Duran, i per acabar Quim Torra.

Tot seguit van tocar els músics nord-catalans Pere Figueres («la veu de Catalunya Nord» segons l'Esteve Sabench) i Pasqual Comelada («un músic polifacètic, l'únic que toqui el republicanòfon»).

Aquesta inauguració i l'exposició en si mateixa són un èxit rotund, una mostra del que Catalunya Nord pot aportar al Sud.