Vis a vis: presentació

De l'1 al 16 de setembre de 2018

L'exposició fotogràfica Vis a Vis, de l'1 al 16 de setembre del 2018 a Perpinyà i Pesillà, té per objectiu presentar la situació política a Catalunya del 2012 fins avui.

A Perpinyà, exposarem 155 fotos de 42 fotògrafs, seleccionades per un jurat professional, que formaran un documental sobre l'evolució de la societat catalana entre l'11 de setembre de 2012 i el 27 d'octubre de 2017, passant per l'1 d'octubre on va tenir lloc un referèndum d'autodeterminació reprimit, amb violència, per les forces policials espanyoles.

Us esperem a diversos llocs cèntrics i emblemàtics de la Fidelíssima vila de Perpinyà. Retrobareu unes quantes d'aquestes fotos impreses a lones penjades a façanes del centre històric.

D'altra banda, fora de Perpinyà, concretament a Pesillà de la Ribera, exposarem fotos de la Roser Vilallonga.

Desprès del 16 de setembre, aquestes exposicions viatjaran de forma separada, i aniran a diversos llocs d'Europa i dels Països Catalans.

Què se'n diu a la premsa?

Què passa a Catalunya?

Vis a vis: 10 anys d'història i un referèndum en 155 fotos repartides en sis espais diferents. 155 és l'article de la constitució espanyola que va utilitzar el govern espanyol per destituir el govern català, tancar el parlament, tancar a la presó polítics socials i generalitzar la repressió. 155 és el nombre de fotos que composen aquesta exposició que inclou els principals episodis d'aquesta història repartits en sis espais.

Cronologia

Abans del 2010 van passar tres coses importants:

  1. El parlament català tramita, debat i aprova amb 78% dels vots el nou estatut català. Desprès és enviat al parlament espanyol que discuteix i retalla fins a trobar un acord que és proclamat.
  2. El text del nou estatut és votat en referèndum a Catalunya. El sí guanya àmpliament.
  3. El Partit Popular porten el text al Tribunal Constitucional (un tribunal polititzat i netejat de «progressistes»). Desprès d'anys de deliberació, aquest tribunal retalla i desvirtua l'estatut que havia sigut votat pels dos parlaments i pel poble en referèndum.

Aquests fets expliquen i engeguen els esdeveniments que relaten aquestes fotos.

55 artistes per la llibertat

Urna de l'1-O

Durant el festival Vis a Vis també podreu veure a la Casa de la Catalanitat l'exposició 55 urnes per la llibertat, que ja va ser presentada recentment a Brussel·les.

Es va demanar a 55 artistes de Catalunya, des del nord al sud, i de França, d'utilitzar com a material urnes idèntiques a les que van servir a Catalunya durant el referèndum d'autodeterminació, perquè fessin visible el seu compromís amb una societat que afirma pacíficament des de fa anys la seva voluntat de llibertat i que observa astorada la manca de reacció per un fet de gran gravetat.

Més informació al lloc web dedicat a aquesta exposició.